Könnyen elkészíthető grízgaluska

grízgaluska
grízgaluska

A magyar konyhában szinte elmaradhatatlan a vasárnap déli húsleves és hozzá a grízgaluska. Különlegessége abban rejlik, hogy változatosan elkészíthető. Készítheted többféle húsból: marhából, sertésből, tyúkból akár mindháromból, vagy csak simán zöldségekből. Tálaláskor pedig többféle tésztát rakhatsz a levesbe, csigatészta, hosszanmetélt tészta, akár grízgaluska is,  és még sorolhatnám… A levesbe zöldésget teszünk, fűszerezzük ízlésünk szerint és lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Keverni nem szabad, főzés után 10-15 percig haggjuk ülepedni, majd a tetejéről leszedjük a zsírját. De lássuk, hogyan is készítsünk egy igazán könnyű, lágy és egyben puha grízgaluska finomságot. Három dolog, ami nem is mindig könnyű, hogy egyszerre sikerüljön.

Hol túl lágy, hol nagyon kemény, de van, hogy megrepednek a levesben. Aki nem tapasztalt e téren, hamar feladja a próbálkozást. Családokban, kisebb helységenként már kialakult egy bevált módszer, ami után készítik. De azért valljuk be ez sem mindig sikeres. Van, aki a gríz adagra figyel jobban oda, van, aki a tojások méretére, van, aki szódabikarbónát rak bele, de van olyan is, aki azt mondja, hogy hagyni kell pihentetni a masszát kikavarás után. Más és más kipróbált módszerek, talán ha mi is kipróbálnánk mindet, akkor tudnánk véleményt mondani, hogyan is kell egy tökéletes grízgaluskát megfőzni a levesbe. Véleményem szerint először is a leves íze a mérvadó, mivel amiután elkészítetted a grízgaluskákat és a levesbe kerülnek, még ha nem is annyira sikeresek, mégis jobb ízük van, ha a leves jól lett elkészítve.